Mariska Westdijk

Mijn naam is Mariska Westdijk. Ik ben onderwijskundige. Voor ons vertrek naar Malawi in 2008 werkte ik met veel plezier als leerkracht in het Rotterdamse basisonderwijs en als onderwijsadviseur rondom identiteitsvraagstukken. Ook heb ik korte tijd gewerkt als docent in het voortgezet onderwijs.

In 2006 gaf ik enkele gastcolleges aan de Universiteit van Stellenbosch en deed ik vrijwilligerswerk bij onderwijsprojecten van Victory 4 All in de townships van Jeffreys Bay (Zuid-Afrika). Deze periode maakte veel indruk.

In 2007 was ik lid van De Derde Kamer, een schaduwparlement van 120 Nederlandse en 30 zuidelijke leden, dat zich richt op verbetering van het beleid voor internationale samenwerking, een initiatief van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Ik schreef het voorstel ‘Bursaries for teachers’ en werkte aan het internationale project ‘We are all world citizens’, dat bestaat uit gastlessen en een website.

Juni 2008 vertrokken Marcel en ik via Voluntary Services Overseas (VSO) voor een jaar naar het noorden van Malawi. Daar werkte ik met veel plezier als Continuous Professional Development Facilitator (CPDF) in de districten Rumphi en Mzimba North. In Teacher Development Centres (TDCs) trainde ik onderwijsadviseurs en leerkrachten in ondermeer management, het opzetten van bibliotheken, Engels, Wiskunde, het maken en gebruiken van lesmateriaal en het begeleiden van kinderen met speciale onderwijsbehoeftes. Omdat zowel Marcel als ik het idee hadden dat we zinvol werk verrichtten en er nog steeds meer dan genoeg werk te doen was, verlengden we ons contract in Noord-Malawi tot en met juni 2010.

Toen het VSO-project in Noord-Malawi eindigde, werd ons een nieuw VSO-placement aangeboden in Salima District in Centraal-Malawi. Om onze kennis en vaardigheden verder te kunnen delen, besloten we hier op in te gaan.

Ik werk in Salima District as Child Friendly Schools Officer (CFSO). Dit houdt in dat ik schooldirecteuren, leerkrachten, School Management Committees (SMCs), Parent Teacher Associations (PTAs), moedergroepen en dorpshoofden van tien basisscholen train in de karakteristieken van Child Friendly Schools (zie Projecten; Onderwijs)

Omdat ik zie dat de nood in het ‘veld’ groot is, wil ik graag mijn werk in Salima District voortzetten en uitbreiden vanuit onze eigen organisatie Mwanawaleza Limited en op die manier mensen blijven trainen en bemoedigen. Kernthema’s in het onderwijsprogramma van Mwanawaleza Limited zullen zijn: geletterdheid – leren lezen en schrijven -, het ontwerpen en gebruiken van lesmateriaal en ouderparticipatie. Daarnaast willen we als Mwanawaleza Limited blijven samenwerken met vooral de junior primary schools en er samen met de ouders voor zorgen dat ook daar volledige basisonderwijs binnen bereik komt door het bouwen van nieuwe klaslokalen.

Onderwijs is immers de sleutel tot ontwikkeling!

3. Mariska