Lesmateriaal

Scholen in Malawi hebben zelden kant en klaar lesmateriaal vanuit de fabriek. De overheid moedigt leerkrachten aan om hun eigen lesmateriaal te ontwikkelen gebruikmakend van lokaal beschikbare materialen, zoals oud papier, plastic, doppen van frisdrankflesjes, stenen, gras, riet en hout  (= ‘Teaching And Learning Using Locally Available Resources’, TALULAR).

Mariska traint leerkrachten in het ontwikkelen en gebruik van lesmateriaal, zoals abacussen, letter- en woordkaartjes, dagritmekaarten en posters. Ze moedigt hen aan een ‘print rich environment’ en ‘talking walls’ te creeren. Door de donatie van een lamineeraparaat wordt het door de leerkrachten gemaakte lesmateriaal gelamineerd, waardoor het  jaren meegaat.

Via Stichting Mwanawaleza hebben zes basisscholen dozen met 20-30 woordenboeken Chichewa – Engels/ Engels-Chichewa ontvangen (zie www.chichewadictionary.org voor meer informatie over dit woordenboek). Mariska heeft leerkrachten en leerlingen van de klassen 5 tot en met 8 van deze scholen getraind in het gebruik van de woordenboeken. De leerlingen, die ook schriften – ‘My Word Books’ – ontvingen, noteren wekelijks moeilijke Engelse woorden en hun vertalingen in het Chichewa, zodat hun woordenschat, leesbegrip, communicatie – en schrijfvaardigheden toenemen.

15. Abacussen maken

16. Naamkaartjes en winkeltje

17. Dagen van de week

18. Werken met het woordenboek

19. Overhandiging woordenboeken