Lampen

Mwanawaleza gaat eerst via Ecosoft met subsidie vanuit het Daey Ouwens Fonds en later zonder subsidie ervoor zorgen dat mensen in de dorpen toegang krijgen tot goedkopere, duurzame en milieuvriendelijke lampen als vervanging van ongezonde en dure kerosinelampen en kostbare batterij verslindende (zak)lampen. Het betreft lampen met de naam ‘Moonlight’. De lampen zijn op te laden met een zonnepaneeltje. Een dag laden geeft 3 tot 7 uur licht, afhankelijk van de gekozen lichtsterkte. De ‘Moonlights’ zijn los te koppelen van het zonnepaneel en kunnen zodoende gemakkelijk ergens mee naartoe worden genomen.

Kinderen kunnen ’s avonds huiswerk maken en studeren bij het licht van de ‘Moonlight’. Ook heeft de lamp een positief effect op de gezondheid van mensen, omdat zij niet meer in de ongezonde kerosinelucht zitten (‘indoor air pollution’). Als veel mensen de kerosinelamp verruilen voor een milieuvriendelijke lamp als de ‘Moonlight’ betekent dit minder CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu. De ‘Moonlight’ geeft gezinnen ook meer financiële ruimte, omdat zij niet langer dure lampolie of batterijen hoeven te kopen.

Ieder jaar in de maand December werft Stichting Mwanawaleza fondsen voor zonnelampen voor families op het platteland van Malawi, die hard werken om de kwaliteit van onderwijs in de scholen te verbeteren. De kerstactie van 2013 zorgde voor duurzaam licht voor 237 gezinnen en een zonnelampensysteem voor Yambe F.P. School.

18. PUSEPA met lamp

10. Demonstratie crank box