Kerstactie Mwanawaleza

Kerstmis is meer dan die kransjes met spikkels, slagroom, kalkoen en een kerstbrood met spijs

Het is zover: de drukke, gezellige decembermaand met de Sint, de adventsweken en Kerst. In de voorbereiding op het kerstfeest steken we iedere week verwachtingsvol meer kaarsen aan, die laten zien dat Kerst en daarmee de viering van de geboorte van de Here Jezus dichterbij komen. Kerst is een feest van licht met haar brandende kaarsen, lichtjes in de kerstboom en spectaculaire verlichting in huizen, scholen, kerken en winkels, maar óók verder kijken dan die zichtbare verlichting: geloven dat God met ons is, licht zien in de duisternis en dromen van een wereld vol licht.

Voor veel mensen is Kerst een feest om samen met familie en vrienden te genieten van een heerlijk kerstdiner. Weken vantevoren is het druk in de winkels, die extra koop- en proefavonden organiseren. Tijdschriften publiceren in hun kerstspecials een varieteit aan kerstrecepten. Het bereiden van het kerstdiner – alhoewel veel mensen verzuchten dat het veel werk is – gaat relatief gemakkelijk via keramische, elektrische of gaskookfornuizen, magnetrons en ovens. In Malawi bestaat het kerstdiner – voor de gezinnen die zich dat kunnen veroorloven – uit rijst met kip. Het bereiden van dit kerstdiner via elektriciteit of gas is echter een ‘luxe’.  Slechts twee procent van de mensen in rurale gebieden is aangesloten op het elektriciteitsnet. Het overgrote deel van de Malawiërs is voor koken afhankelijk van houtskool en brandhout.

ODL teacher

Als Mwanawaleza willen we in deze decembermaand ongeveer 700 schoolleiders, leerkrachten en student-leerkrachten en hun gezinnen ondersteunen met ‘chitetezo mbaulas’, duurzame kooktoestellen.

De ‘chitetezo mbaulas’ zorgen ervoor dat de schoolleiders, leerkrachten, student-leerkrachten en hun gezinnen:

  • 43 tot 50 procent minder brandhout nodig hebben voor het koken
  • minder tijd besteden aan het verzamelen van brandhout en/of minder geld besteden aan het kopen van brandhout of houtskool
  • minder last hebben van luchtvervuiling binnenshuis, omdat de ‘chitetezo mbaulas’ vrijwel rookvrij koken mogelijk maken – dit in tegenstelling tot de traditionele open vuren op drie stenen –
  • daardoor minder lijden aan oogirritaties, ademhalingsproblemen en chronische longziektes en minder vaak last hebben van ongelukken met koken.

De ‘chitetezo mbaulas’ worden gemaakt door vrouwengroepen op het platteland, die op deze manier aanvullende inkomsten hebben, die ze kunnen besteden aan noodzakelijke zaken zoals schooluniformen en schoolgeld.

Stoves

Ook draagt de ‘chitetezo mbaula’ bij aan vermindering van de houtkap in Malawi.

Met een gift van 2,50 euro naar rekeningnummer NL08 RABO 0 1600.34.973  van Stichting Mwanawaleza – onder vermelding van ‘Kerstactie 2015’ – zorgt u ervoor dat een schoolleider, leerkracht of student-leerkracht en zijn/haar gezin in Malawi een ‘chitetezo mbaula’ krijgt en ondersteunt u het werk van Mwanawaleza in Malawi. De stichting is door de belastingdienst gekenmerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (=ANBI). Dit houdt in dat giften aftrekbaar zijn van de belasting. Van harte bij u aanbevolen!

mbaula

Wilt u meer informatie over de Kerstactie 2015 of het werk van Mwanawaleza in Malawi: zie www.mwanawaleza.org  of neem contact met ons op via malawi@mwanawaleza.org .

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen, die 4x per jaar verschijnt? Email dan naar nieuwsbrief@mwanawaleza.org. We zijn ook te volgen via www.familiewestdijkinmalawi.blogspot.nl

We denken graag met u mee, als u deze actie persoonlijk wilt ondersteunen of vanuit uw kerk, school of organisatie.

Via https://youtu.be/0GbcEOiI7Mk kunt u een filmpje bekijken, gemaakt ter gelegenheid van de kerstactie 2015.

We wensen u een goede, feestelijke decembermaand!

Hartelijke groet, God bless!

Marcel, Mariska, Naomi en Abigail Westdijk