Irrigatie

Door irrigatie toe te passen en de boeren te trainen in het gebruik en onderhoud hiervan en van landbouwadvies te voorzien, kan bij een slecht regenseizoen de oogst worden gegarandeerd (voedselveiligheid). Tevens is het mogelijk om per jaar twee tot drie keer zoveel inkomsten van een stuk land te halen.

Door (als coöperatie) overwegend oliehoudende producten te verbouwen kan daarnaast de olieproductie het hele jaar door voorzien worden van zaden en hoeft er minder geld in liggende voorraden te worden gestoken. Hierdoor is het mogelijk meer olie te produceren en dus aan meer inkomsten te komen.

In opdracht van Stichting Hulp Aan Malawi begeleidt Mwanawaleza samen met de landbouwexperts van PUSEPA Msalura zone drie irrigatieprojecten in Kasungu District. Ongeveer eens per maand reist Marcel of collega Siyani samen met de PUSEPA-leden naar de dorpen Kakwale, Kayuni en Mputa voor een tweedaags trainings- en begeleidingsbezoek. Dankzij het gebruik van trappompen kunnen de dorpelingen nu ook in het droge seizoen – dat loopt van ongeveer april tot en met november – gewassen verbouwen: voor eigen gebruik en verkoop.

4._Waterput

Irrigatie_website

Irrigatiepomp